dilluns, 6 de juny de 2011

HISTÒRIA DEL CONCURS DE CASTELLS


1902 CONCURS REGIONAL DE XIQUETS DE VALLS (BARCELONA)

Els Castells ja havien tingut una certa presència a Barcelona en els anys precedents amb la formació d’algunes colles molt efímeres. A més, la crisi de la fil•loxera havia desplaçat moltes famílies des del Camp de Tarragona i el Penedès fins la capital catalana per provar de redreçar les seves vides en l’industria. Aquest fet va significar la llavor del fenomen folklòric a la ciutat comtal.
D’altra banda aquells anys eren un moment d’expansió de l’esport modern, com és el cas del futbol, o els JJOO; des d’aquest moment fins l’actualitat l’esport a patit sempre un augment com a pràctica de lliure any rere any.
Aquest dos fenòmens van convergir a Barcelona a 1902 la tradició castellera i el boom de l’esport a la societat catalana, i van donar lloc al primer concurs casteller; tant és així que el concurs el va organitzar la Federación Gimnástica Española, com un complement d’unes proves esportives que és feien el mateix 24 de setembre.
Aquest certamen va ser tot un èxit les cròniques de l’època diuen que van aplegar al voltant de 150000 persones.
Els Castells en la burgesia catalana es veien com un esport que pel seu caràcter autòcton era digne de promoure; al qualificar-ho d’esport les actuacions castelleres es reformulaven en una competició puntuable i amb un guanyador final.
El concurs establia que les agrupacions participants tindrien mitja hora de temps per fer quatre Castells i un pilar, i el jurat atorgaria els premis segons la vàlua de les construccions realitzades; aquest sistema de puntuació va ser un dels motius pels quals el concurs no es va reeditar; si a més a més l’afegim la crisi ja engegada anys anteriors (veure Història Castellera) i  l’envelliment dels membres de les colles va fer que la pràctica no tingués continuació.
Tot i que els espectadors es van engrescar força amb aquesta competició no va tenir cap continuïtat. I no serà fins 1932 que a la ciutat de Tarragona el concurs tingués una continuació.

1932 I CONCURS DE CASTELLS DE TARRAGONA

Com hem comentat abans els Castells estaven en la seva pitjor crisi, tot just en acabar el primer concurs. Trenta anys després comenta el concurs de la revifalla, de la recuperació que seria totalment truncada per la Guerra Civil.
Des de finals dels anys vint havien aparegut colles noves a Tarragona que van participar en aquest concurs; però també van aparèixer colles al Vendrell o Vilafranca del Penedès.
Tot plegat fa que la idea del concurs de Castells es recuperi en l’etapa republicana, moment en que  l’autogovern català recuperi aquesta festa com un fet de recuperació nacional i no només com un aspecte folklòric d’àmbit local. Per promoure aquesta idea nacional de país, el govern va engegar un altre cop l’espurna castellera i aquesta vegada l’ indret escollit per realitzar el concurs va ser la plaça de braus de Tarragona (tota una declaració d’intencions contra l’espanyolisme) lloc que encara és l’emplaçament del concurs de Castells.
Finalment tot i que el jurat va prohibir el pilar de sis a la Colla Vella dels Xiquets de Valls (degut a la diferència que hi havia amb les altres colles), alçar-se amb la victòria; tot i que la Nova va intentar aixecar un 4d8 per aconseguir la victòria; i per tant proposar-se ja de facto com una alternativa real al la Vella de Valls. No obstant això, els resultats d'aquest primer concurs tarragoní foren decebedors, atès que les colles tarragonines no estaven a l'alçada de les colles vallenques per competir.
El jurat amb el vendrellenc Pau Casals al capdavant, concedí durant el concurs: una Copa, 3.000 pessetes i una Faixa d'Honor en premis.

1933 II CONCURS DE CASTELLS DE TARRAGONA

A poc a poc, un nou concurs de Castells anava agafant forma. Així, després dels experiments de Barcelona de 1902 i de Tarragona de l’any anterior, el concurs de 1933 ja establia unes bases completes. De fet, l’any anterior les normes havien estat un veritable caos. Aquestes bases, a banda d’establir les puntuacions i els descomptes, fixaven un nombre màxim de castellers per colla (150), la necessitat que duguessin camises del mateix color, la prohibició d’ajuts entre les colles, la necessitat de bastir un mínim de cinc Castells i l’obligació que la colla guanyadora carregués, almenys, el quatre de vuit o el pilar de sis.
Aquestes bases tan exhaustives no van trobar, però, l’acord de totes les colles. Així per primera vegada en la història dels concursos, una colla va deixar de participar-hi per desacord amb les bases, cosa que, més endavant, succeiria amb força freqüència.
En aquest cas, la que no hi va prendre part va ser la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que havia estat la campiona dels dos concursos anteriors. Segons sembla, el desacord fonamental de la Colla Vella amb les bases era la puntuació del dos de set, castell que considerava poc valorat. De fet, però, proporcionalment a l’edició anterior el 2d7 valia al 1932 40 punts i ara 400 pessetes; mentre que el 4d8 eren 45 punts i ara 450 pessetes.
Aquesta absència va contribuir, juntament amb la decepció del concurs anterior i el temps plujós, a disminuir considerablement l’interès de la competició. A més l’absència de la Vella deixava franc el concurs per a l’altra colla vallenca, que ja havia carregat el 4d8 a l’Arboç i l’havia descarregat a Vilafranca.
Pel que fa als premis, novament es van concedir les copes de la Generalitat i els ajuntaments de Tarragona, Valls i el Vendrell. A més, en aquest cas, els Castells, en lloc de valorar-se per punts, es van valorar en pessetes, amb la qual cosa cada colla s’enduia una quantitat en metàl•lic segons els Castells que havia fet. El primer lloc, a més, tenia un premi extra de 1250 pessetes i la faixa d’honor.
La Nova de Valls, com era esperable, va dominar el concurs amb autoritat, ja que, en la tercera ronda, ja havia descarregat el 2d7 i el 4d8. Els Mirons vendrellencs, que havien descarregat el 2d7 en la tercera ronda, van provar el 4d8 a la quarta, però sense èxit, la qual cosa va confirmar el primer lloc dels vallencs. Tanmateix, el paper dels vendrellencs va ser força remarcable i confirmava la possibilitat que els vendrellencs plantessin cara als dominadors vallencs.
Els bons Castells, que es van veure no van salvar un concurs que semblava que redreçava el seu rumb. Així, la contesa de l’any 1933 va ser l’última celebrada a Tarragona fins a la recuperació d’aquest certamen a la dècada dels cinquanta. La fórmula, però, l’aplicarien altres poblacions en aquest interval de gairebé vint anys.

1935 CONCURS DE XIQUETS DE VILAFRANCA

Després del fracàs dels concursos de Tarragona, una nova població va voler organitzar-ne. En aquest cas va ser a Vilafranca del Penedès.
L’any anterior, desprès dels fets d’octubre del 34, la dreta havia tornat al poder al consistori del Penedès. Això significa canvis en la festa major; en el tema casteller aquests canvis es van reflectir en fer oblidar a la població els problemes polítics i socials viscuts; això va dur els organitzadors de la festa major a preparar un nou concurs de Castells, convertint el concurs en l’actuació tradicional del dia de Sant Fèlix (30 d’agost)
Encara que tradicionalment es diu que no va haver-hi  bases d'aquest concurs quedaren ocultes als arxius durant anys, fet pel que sovint s'ha considerat que no es tractava realment d'un concurs, però els historiadors castellers Pere Ferrando i Salvador Arroyo els descobriren l'any 1997 , les bases on s’especificava quins castells puntuarien
La Nova de Valls es presentava novament com la màxima favorita per endur-se la victòria, més encara si es té en compte que havia aconseguit carregar el 3 de 8 l'any anterior.
La Vella de Valls venia en canvi d’un temporada on havia fracassat en els seus intents de 4 de 8 i de 2 de 7.
El Xiquets del Vendrell, antics Mirons competiren amb les colles vallenques, assolint la segona posició gràcies al seu primer 4 de 8 carregat; que iniciaven una època gloriosa que només la guerra civil espatllaria.
En el decurs de l'actuació, la Nova en tingué prou descarregant els castells que portava en cartera: el 4 de 8 i el 2 de 7; emportant-se les 500 pessetes del premi. En segona posició els sorprenents vendrellencs que van igualar els Castells de la Nova, però, no van poder amb el pilar de sis que els donaria la victòria.
Per la seva banda, la Vella no se'n sortí amb els intents dels mateixos castells, ni tan sols del 5 de 7, havent-se de conformar amb el 3 de 7 aixecat per sota i amb la tercera posició del concurs.
La fórmula de concurs vilafranquina no sabem si era la correcta o no, ja que, la guerra civil va frenar en sec, l’evolució dels concursos de Castells.

1936 CONCURS DE CASTELLS DE BARCELONA

El Concurs de castells es celebrà al Poble Espanyol el juny de 1936 en el marc de la festa major del Penedès, organitzada per la Casa del Penedès.
Hi participaren les dues colles penedesenques del moment: els Mirons del Vendrell i Nens del Vendrell.
Els guanyadors del concurs van ser els Nens del Vendrell, gràcies, entre altres castells, a un 2 de 7 que augurava una bona temporada per la colla. Però la guerra civil espanyola la va interrompre precipitadament.

1941 CONCURS DE CASTELLS DE VALLS

El Concurs de castells de Valls es celebrà  en el marc de les Festes de Santa Úrsula (26 d’octubre).
La guerra civil ja havia acabat, el país, però, estava dividit ideològicament i la recuperació econòmica encara era molt minsa.
Això sí, malgrat la política nacional d’anihilament nacional que el règim aplicà a Catalunya, els castells no tingueren gaires problemes per sobreviure però si van ofegar les colles fins al punt que es van haver-hi d’unificar les colles en una sola a cada població. Així van aparèixer els Xiquets de Valls, els Nens del Vendrell i els Xiquets de Tarragona, i d’aquesta manera controlar les filiacions polítiques dels membres de la colla.
La Colla dels Xiquets de Valls i els Nens del Vendrell empataren a 900 punts, gràcies a una maniobra del cap de colla vallenc, que va fer suspendre el concurs quan els vendrellencs anaven a provar un nou castell. Així, els de Valls carregaren el 5 de 7 i el 3 de 7 aixecat per sota, mentre que els vendrellencs carregaren el 5 de 7 i el 2 de 7.
Per la seva banda, els Xiquets de Tarragona descarregaren el 3 de 7 i ocuparen la tercera i última posició.
Segons els criteris actuals de puntuació, els Nens del Vendrell s'haurien proclamat guanyadors del concurs pel valor del 2 de 7, superior al del 3 de 7 aixecat per sota. Malgrat tot, per primera vegada a la història dels concursos una colla no vallenca encapçalà, tot i que ex-aequo, la classificació d'un concurs de castells.

1945 CONCURS DE CASTELLS DE: EL VENDRELL

A l’entorn del bon moment dels Nens del Vendrell, es va convocar el concurs el dia 14 d’octubre, coincidint per tant amb les Fires de Santa Teresa.
L’hegemonia vallenca començava a ésser qüestionada; però els vallencs es van replegar  per mantenir el seu prestigi com a colla; no hem d’oblidar que la colla encara estava unificada en una sola tal i com es decretar pel franquisme.
Les bases del concurs tot i que eren quasi similars als concursos anteriors, exigien, però, fer cinc castells.
Com a resultat del concurs hem de dir que els Xiquets de Valls van ésser els vencedors oficials, seguits dels Nens del Vendrell i els Castellers de Tarragona.
Si fem un resum de l’actuació , destacaríem un 4d8 , anomenat la Pica de Flandes, carregat pels Nens del Vendrell no fou considerat com carregat fet que va engegar les protestes del públic; i a més a més un 2d7 dels Xiquets si que va ser considerat carregat pel jurat.
Tot plegat , encara que hi hagués aquesta problemàtica, tothom coincideix que el concurs de Vendrell és un exemple d’ambient  i competitivitat castellera  que no s’havia viscut mai.
L’hegemonia castellera vallenca es començava a posar en dubte i els Nens del Vendrell hi eren per demostrar-ho.

1948 CONCURS DE CASTELLS DE REUS

La capital del Baix Camp encabí en el recinte de la II Fira Oficial de Mostres de la Província, un concurs casteller el dia de Tots Sants.
La confrontació sorgí arran d’una polèmica al Diario Español, de Tarragona, sobre si persistia la preponderància vallenca.
Cada colla havien d’aixecar almenys un 3d7 per sota, un 5d7  i el 4d7 amb pilar o castells superiors.
La resolució del guanyador es faria després de quatre rondes, amb possibilitat d’una repetició en cas de no carregar el castell.
Els resultats del concurs van donar com colla guanyadora a la Muixerra de Valls (actual Colla Jove dels Xiquets de Valls ) seguida pels Nens del Vendrell i finalment la Colla Vella de Valls..
Com a curiositat hem de comentar que durant aquest concurs es van presentar els Ganxets de Reus.

1952 III CONCURS DE CASTELLS DE TARRAGONA

El 28 de setembre es van reunir a la plaça de braus de Tarragona al voltant de 14000 persones per presenciar un concurs casteller on van ser partícips sis colles, hauríem de comentar com a curiositat que van ser presents totes les colles existents exceptuant els Castellers de Vilafranca al•legant que no eren de la província de Tarragona ; hem de tenir en compte que aquest fet va fer trontollar l’objectiu del concurs de castells d’ésser una competició totalment oberta.
Només puntuaven tres castells, però hi havia quatre rondes, amb possibilitat de repetir un castell no carregat.
Amb aquestes bases, van resultar guanyadores per primer vegada a la història de manera ex-aqueo, és a dir, per igual  la colla Muixerra de Valls i els Nens del Vendrell, que van calcar les seves actuacions un 4d8, un 2d7 i un 3d7 aixecat per sota. I van obtenir ambdues un premi de 2500 pessetes
En segona posició van continuar la Colla Vella de Valls, seguida de la Nova de Tarragona acabant per la Vella de Tarragona.
Com a curiositat hem de dir que el guanyador és va emplaçar per la següent edició del concurs de castells i així es podria proclamar una única colla guanyadora.

1954 IV CONCURS DE CASTELLS DE TARRAGONA

El 22 d’agost la Plaça de Braus visqué un altre cop un concurs de castells, i aquesta vegada si que hi participaren els Castellers de Vilafranca, però hi faltaren La Muixerra de Valls (per motius de reorganització de la colla i discrepàncies internes).
Al igual que el concurs anterior només puntuaren tres castells; i a diferència de les edicions més recents no va haver-hi cap lluita classificatòria i les 2000 pessetes del premi se l’endugué la Colla Vella de Valls que és va enfilar a la victòria per davant dels Nens del Vendrell, en tercera posició la Colla Vella de Tarragona i tancant la classificació van ser-hi els Castellers de Vilafranca i la Colla Nova de Tarragona en aquest ordre.


1956 V CONCURS DE CASTELLS DE TARRAGONA

En condicions semblants a les dels anys anteriors, per les Festes de San Magí, el 12 d’Agost va congregar un altre cop a les colles castelleres.
Aquest any l’absència del concurs la va protagonitzar els Castellers de Vilafranca, però sí La Muixerra de Valls ja reestructurada.
Un altre cop com l’edició anterior la Colla Vella de Valls s’endugué el premi en metàl•lic davant de la Muixerra de Valls, els Nens del Vendrell , la colla Nova de Tarragona i finalment la colla Vella de Tarragona.
Aquest fou un dels concursos que va congregar menys públic, aquest fet va influir respecte a posterior convocatòria del concurs.

1962 CONCURS DE CASTELLS DE VILAFRANCA


1964 I CONCURS DE CASTELLS DE CAN JORBA (BARCELONA)

L’empresa Jorba-Preciados, va patrocinar aquell any, el I Concurs de Castells de Can Jorba. Hem de recordar que era la tercera vegada des de 1902 i 1936 que es celebrava un concurs de castells a Barcelona.
El concurs es va celebrar el diumenge 27 de setembre, dins del programa de les festes de la Mercè de la ciutat comtal. Va congregà a milers d’aficionats a l’Avinguda Portal de l’Àngel.
En aquest concurs van participar les set colles existents a Catalunya i tenia un premi proporcional a la seva puntuació final sobre un total de 84000 pessetes.
Segons les bases, es descomptava un 10%  en el cas que el castell no sigui descarregat o si l’anxaneta no baixava pel costat oposat al de pujada, entre altres aspectes.
La classificació final va estar encapçalada per la Colla Vella de Valls, seguida de la Colla Vella de Tarragona, Nens del Vendrell, Castelleres de Vilafranca, per la cinquena van empatar els Minyons de l’Arboç i la Colla Nova de Tarragona; per tancar finalment La Muixerra de Valls.
La Muixerra precisament va rebre 3000 pessetes com a premi pel seu esperit de superació.
Finalment comentarem que la premsa de l’època va qualificar aquest concurs d’èxit rotund.

1965 II CONCURS DE CASTELLS DE CAN JORBA (BARCELONA)

El Diumenge 26 de setembre, es va celebrar el II Concurs de Castells de Can Jorba.
Per no tornar a insistir un altre cop les bases eres semblants a les del any anterior amb alguns matisos, com per exemple que un descompte del 5% del premi si l’anxaneta no baixava pel costat oposat al que havia pujat. A més, de les quatre rondes possibles puntuaven tres castells, sent aquest els de més puntuació, amb una possibilitat de repetició per ronda, si el castell no era carregat.
En aquesta edició va sortir triomfant un altre cop la Colla Vella de Valls, seguida pels Nens del Vendrell, Castellers de Vilafranca, Colla Nova de Tarragona, Colla Vella de Tarragona i tanquen els Minyons de l’Arboç.
Hem de comentar que de mitjana de castells , aquest concurs va ser millor que el de l’any anterior, destacant els 4d8 de la Colla Vella de Valls i els Nens del Vendrell, però la resta de colles van superar la seva puntuació global de l’any anterior

1966 III CONCURS DE CASTELLS DE CAN JORBA (BARCELONA)

El Diumenge 25 de setembre és celebrà a la ciutat comtal el III Concurs de Castells de Can Jorba i fou presenciat per la no despreciable xifra de vint mil persones que es van congregar a la ja habitual Avinguda del Portal de l’Àngel per aquest esdeveniment.
Una vegada més la victòria i el premi de 100000 pessetes a (repartit en base a la puntuació) se’ l va endur la colla Vella de Valls i un altre cop seguida pels Nens del Vendrell , la Colla Vella de Tarragona , els cada vegada més preparats Castellers de Vilafranca van acabar en quarta posició amb una actuació molt digne, seguida de la Colla Nova de Tarragona i tancant els Minyons de l’Arboç.
Com a curiositat hem de comentar que les sis colles van intentar aixecar el 3d7 per sota, i no va quedar exempt de polèmica, ja que l’anxaneta de la colla Vella de Valls en el moment de l’aleta estava sostinguda per les aixelles, aquest fet va causar una indignació molt gran, fet el qual va fer que els vendrellencs no anessin a recollir el seu premi.

1968 I TROFER ENXANETA D’ARGENT (VILAFRANCA)

Els administradors de la Festa Major de Sant Fèlix van idear convertir la tradicional exhibició del 30 d’agost en concurs, disputant-s’hi entre les colles un trofeu: L’anxaneta d’argent. D’aquesta manera va néixer el I Trofeu Anxaneta d’Argent.
El fet que la diada va caure en divendres i per tant un dia feiner va motivar a que les colles de Valls i de Tarragona van al•legar no participar per motius que faltarien homes importants en els seus castells, fet que el qual va fer que la gent especulés que la no presència de la Colla Vella es devia a la por a perdre. Una realitat es clara que en aquell moment els Nens del Vendrell es trobaven en un gran moment de forma.
Les bases restaven el 10% al castell només carregat i el 5 % si l’anxaneta no baixava pel costat oposat.
Davant aquesta circumstància de l’absència de les altres quatre colles, va motivar que la victòria fos pels Nens del Vendrell (que l’any anterior havien aconseguit per primera vegada en el segle XX carregar un pilar de sis ) seguit pels Minyons de l’Arboç i finalment els Castellers de Vilafranca.
Com a curiositat hem de comentar que els castellers de Vilafranca van intentar per primera vegada carregar un 4d8 .
Aquest concurs va ser un èxit rotund, tant és així que la festa de Sant Fèlix va ser declarada d’interès turístic a partir d’aquest any.

1969 II TROFER ENXANETA D’ARGENT (VILAFRANCA)

Degut a l’èxit del concurs de 1968 la continuació estava quasi garantida, tan és així que  l’Ajuntament decidí crear una figura de secretari que s’encarregués d’organitzar concursos anuals i d’aquesta manera fomentar els castells.
Com a conseqüència d’aquest fet l’organització del II Trofeu Anxaneta d’Argent es va convertir en una realitat el 30 d’agost de 1969.
Malgrat ésser diumenge, no hi participaren ni tarragonins ni vallencs, els quals consideraven que les bases afavorien els Nens del Vendrell.
Afavorits o no per les bases, els Nens del Vendrell van tornar a guanyar el trofeu, seguits del Castellers de Vilafranca i els Minyons de l’Arboç. L’organització repartí les 45000 pessetes del premi en base a la puntuació final de les tres colles.

1970 III TROFER ENXANETA D’ARGENT (VILAFRANCA)

L’any següent es va disputar un altre cop el III Trofeu Anxaneta d’Argent am un premi de 60000 pessetes a repartir, i a més, un altre cop sense la presència de la Colla Vella de Valls, al.legant aquesta vegada que el 5d8 estava devaluat respecte al pilar de sis quasi propietat dels Nens del Vendrell; i que el folre no estava reglamentat degudament.
El que sí està clar es que la puntuació si fou atípica * mirar quadre de puntuacions dels concursos de castells. Els casos de desempat eren resolts per les penalitzacions següents: tres punts, si l’anxaneta no baixava pel costa oposat al de la pujada; dos punts, si el castell era desmuntat amb els terços col•locats i un punt per cada altre intent.
Els guanyadors van ser un altre cop els Nens del Vendrell, seguits pels Castellers de Vilafranca i tercera posició empatats la Colla Nova de Tarragona i els Minyons de l’Arboç.
Com a curiositat hem de comentar que fora de concurs van actuar els Castellers de Barcelona, que van assolir el seu primer pilar de cinc i el 2d6; com a conseqüència d’aquest fet la premsa barcelonina és va fer ressò i l’acte fou seguit per televisió.

1970 VI CONCURS DE CASTELLS DE TARRAGONA

L’any 1969 fou instituït un concurs, amb subvenció oficial, del qual es féu càrrec el Patronat Municipal de Castells de Tarragona; en principi , el concurs tenia previst un sistema rotatiu entre les poblacions per celebrar-ho a les diferents places de les localitats castelleres. Però a meitat de temporada aquest concurs va ser ajornat al 27 de setembre de 1970 a la Plaça dels Braus de Tarragona, tal i com es va fer per última vegada l’any 1956.
Un altre aspecte a ressaltar del concurs de Castells de 1970 va ser la intensa discussió en la formalització de les bases, fins al punt que van fer perillar la realització del concurs, ja que els Nens del Vendrell volien més puntuació pels pilars i la Vella de Valls volia més puntuació pels castells de vuit; la rivalitat i el desig de superació van fer que totes les colles existents hi participessin des de feia cinc anys.
El resultat final del concurs va donar com a guanyador als Nens del Vendrell, paradógicament gràcies a un castell de vuit ja que van aixecar i descarregar un 2d8 amb folre; però no oblidem tampoc que la Vella de Valls va aconseguir carregar també un pilar de set folrat. En tercera posició van acabar uns cada vegada més ben preparats Castellers de Vilafranca, seguits dels Xiquets de Tarragona, Minyons de l’Arboç i finalment els Castellers de Barcelona.
Hem de comentar que el 2d8 dels Nens del Vendrell va ser considerat com el millor castell fet fins al moment. Mereix també l’atenció de l’intent (degut a la puntuació) de aixecar un 4d8 amb pilar per part de la Colla Vella de Valls, que va aconseguir col•locar aixecador.
El premi pels Nens del vendrell va consistir en 20 pessetes per punts , és a dir, 79750 pessetes més una quantitat més en concepte de desplaçament.
Cal destacar que aquesta rivalitat Valls-Vendrell , Vendrell-Valls, acompanyat de les circumstàncies socials i culturals permetrien l’expansió castellera.
Una mostra d’aquest fet són les vint mil persones que van omplir la Plaça dels Braus de Tarragona, a més de tota la cobertura informativa desplaçada per cobrir l’esdeveniment i tota l’expectació generada que van arribar a qualificar el concurs com el Concurs del Segle.

1971 IV TROFER ENXANETA D’ARGENT (VILAFRANCA)

La diada de Sant Fèlix de 1971 va donar lloc al IV i últim Trofeu de l’Anxaneta d’Argent.
Va introduí la novetat que només comptava el castell de més puntuació dins de la mateixa estructura, tot aquest problema amb els punts de les bases a més de la ja tradicional absència de la Vella de Valls degut al problema que era un dia feiner, van sentenciar finalment el Trofeu de “Plata” de l’Anxaneta , de poc valor pels vallencs ja que segons ells esperaven “l’or” , concretament l’Anxaneta d’or.  Sigui pels punts o sigui per l’absència de la colla degana, el trofeu va celebrar la seva última edició.
Aquesta edició la va guanyar novament els Nens del Vendrell , però molt a prop dels Castellers de Vilafranca, seguits per la Colla Jove dels Xiquets de Valls, els Minyons de l’Arboç i en última posició els Castellers de Barcelona.
Destacaríem d’aquest concurs el 4d8 dels Castellers de Vilafranca, ja que era la primera vegada que el descarregaven, així com el 2d7 descarregat pels Joves Xiquets de Valls , que també era la primera vegada

1972 VII CONCURS DE CASTELLS DE TARRAGONA

Després de l’èxit del concurs de 1970, semblà consolidada la trobada bianual castellera (malgrat que no pas rotativament com inicialment estava pensat) a la Plaça dels Braus de Tarragona. I dic en principi ja que en aquesta ja, VII edició del concurs, hi mancaren els Nens del Vendrell (degut a discrepàncies amb la puntuació dels pilar i del 2d8, respecte al 5d8, entre altres )
El premi era del mateixa quantitat que a l’any 1970 , i va sortir triomfant de manera sorprenent els Castellers de Vilafranca, seguida del la Vella de Valls, la Jove de Valls, els Xiquets de Tarragona, els Minyons de l’Arboç, els Castellers de Sitges, els Castellers de Barcelona i finalment els Bordegassos de Vilanova.
Victòria sense pal•liatius pels vilafranquins que poc a poc havien anat demostrant la seva constància i progressió en el món casteller i que en aquest concurs va tenir la seva recompensa.
La tradició castellera a Vilafranca estava molt arrelada , fins i tot van aconseguir traslladar quasi tres mil persones al concurs de Castells de Tarragona.
Com a curiositat hem de dir que els Nens del Vendrell van intentar establir juntament amb el centre d’iniciatives i turisme de l’Ajuntament del Vendrell, convocà el 22 d’octubre sense èxit un concurs paral•lel al de Tarragona amb un premi pel guanyador de 25000 pessetes. El fracàs de la iniciativa va ser clamorós ja que no va participar cap colla de fora.

1973 CONCURS DE CASTELLS DE MOBLES QUER (VILAFRANCA)

Inclòs en la Setmana de la Vinya i el Vi de Penedès, l’empresa Mobles Quer, va patrocinar un concurs, que va tenir lloc el matí del 12 d’octubre, al Camp d’Esports de la “Senyora Vila”.
Hi participaren nou colles, és a dir, totes les colles exceptuant els Nens del Vendrell (que actuaven a la seva població meritòriament descarregant un 2d8 folrat, un pilar de sis i anà infructuosament pel 3d8) que encara discutien les bases similars a les de 1972.
Els premis ascendien a 540000 pessetes, que oscil•laven entre les 115000 i les 20000 pessetes, d’acord amb el lloc de classificació.
La colla degana, la Vella de Valls va recuperar la senda de la victòria imposant-se davant dels Castellers de Vilafranca, pel tercer lloc van empatar els Joves Xiquets de Valls i els Castellers de Sitges, seguit dels Minyons de l’Arboç, Xiquets de Tarragona a la sisena plaça, un empat en la setena entre els Castellers de Vilanova Colla-Mar i els Bordegassos de Vilanova i tancava en novena posició.
De tota l’actuació hauríem de destacar el 2d8 folrat dels Castellers de Vilafranca del Penedès, el 3d8 de la Colla Vella de Valls, els 2d7 de la Jove de Valls i els Castellers de Sitges (primer en la seva història), tots ells només carregats.
Va ser un concurs intens i amb moltes picabaralles internes, probablement un dels motius principals va ser la llarga durada del concurs de més de cinc hores que va contribuí a les tensions.
Fet que va tenir ressò en els mitjans de comunicació locals els dies següents.

1980 VIII CONCURS DE CASTELLS DE TARRAGONA

Després de set anys sense que hi hagués cap concurs entre colles la tarragonina Plaça del Braus fou escenari el 28 de setembre del VIII Concurs de Castells.
La iniciativa de regenerar un altre cop els concursos partí del Patronat. Tanmateix l’assentiment de les colles no fou unànime (Minyons de Terrassa no van participar i els Bordegassos no eren favorables als concursos)
Les bases establien una divisió de les colles, un total de 16 en quatre grups:
A – Colles Castells de Vuit; actuen les colles una per una
B – Colles de Castells superiors al 3d7; actuen les colles una per una
C – Colles de Castells de Set; totes les colles d’aquest grup simultàniament
D – Colles de Castells de Sis; totes les colles d’aquest grup simultàniament
L’actuació conjunta tenia l’objectiu de no allargar els concursos en el temps i així, abaixar les tensions entre les colles tal i com va succeir l’any 1973 a Vilafranca.
Aquest era l’objectiu principal, però no es va assolir ja que el concurs durà prop de sis hores la qual cosa va cansar i molt a les quinze mil persones congregades a les grades de la Plaça de Braus.
Els premis, en metàl•lic anaven de les 55000 pessetes fins a les 300000, fen un total de 2300000 pessetes a repartir entre els guanyadors.
Les tres primeres posicions les van assolir la colla Jove dels Xiquets de Valls, la colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca; fins a un total de setze colles participants

1982 IX CONCURS DE CASTELLS DE TARRAGONA

Desprès de l’extraordinari any anterior en que va obrir la segona època d’or dels castells i en el qual la colla Vella dels Xiquets de Valls va aixecar per primera vegada al segle un castell de nou, concretament 4d9 amb folre; i la colla Jove dels Xiquets dels Valls, la qual també va aixecar un gran castell com és el primer 5d8 del segle. Ambdós castells aixecats amb relativa facilitat donaven a entendre que la temporada de 1982, i més concretament el concurs de 1982 es presentava com el millor concurs de la història i a més a més el moment ideal de revenja per part de la Colla Vella per la derrota soferta davant de la Jove el 1980, i obtenir així el primer lloc.
La Colla Vella havia guanyat per última vegada el 1973, i desitjava coronar en aquest moment excepcional de forma amb una victòria a Tarragona.
La veritat sigui dita, la Vella partia com a favorita, perquè era l’única que tenia l’opció de fer un castell de nou amb més del 2d8 folrat.
En qualsevol cas, el duel estava servit, però finalment la Colla vella va demostrar la seva superioritat coronant el segon castell de nou del segle que coronava a la Vella com a campiona.
Aquest concurs però, no va quedar exempte de les picabaralles amb el jurat , tal i com ha succeït sempre històricament; en aquest cas la colla Jove dels Xiquets de Valls va quedar desqualificada per no estar conformes amb la decisió del jurat de no donar validesa a un castell amb pilar al mig , que segons les bases si tenien validesa.
Amb aquesta problemàtica van abandonar el concurs la Jove amb dels Nens del Vendrell que els van secundar; circumstància la qual, va permetre als Castellers de Vilafranca alçar-se fins a la segona posició, seguida dels Xiquets de Tarragona, els Castellers de Barcelona.
Com a curiositat cal dir que la Jova al•legava que no s’havien retirat sinó que no volien fer l’última ronda, ja que d’aquesta manera cobrarien el premi que els hi pertocava, finalment i després de molt enrenou amb el premi, van cobrar una part de l’actuació l’any següent.

1984 X CONCURS DE CASTELLS DE TARRAGONA

El 30 de setembre de 1984  es reunien disset colles a la ciutat de Tarragona un altre cop amb les absències destacables dels Minyons de Terrassa, els Xiquets de Reus i els Bordegassos de Vilanova.
La Colla Vella dels Xiquets de Valls es va imposar un altre cop, tot i que no li va caldre realitzar el 3d9 (que no ho feia des de 1982) i el 5d8 (que no havien aconseguit fins aquest mateix any). En va tenir prou amb un 4d9 amb folre, un 2d8 folrat i un 3d8 per guanyar i no donar cap opció a la resta de colles.
El segons que celebraven el seu vint-i-cinquè aniversari van ser els Castellers de Vilafranca, tal i com va succeir l’edició anterior; però amb una salvetat, no va dependre de la retirada de cap colla. El més sorprenent de tot va ser el bronze de la cita, ja que, la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona van guanyar aquesta posició amb un 4d8 , un 2d7 i un pilar de sis; per davant de la Colla Jove dels Xiquets de Valls que inexplicablement van acabar en la quarta posició, quan hi havien de disputar-li el concurs a la colla Vella, aquesta desfeta vallenca acompanyada d’una actuació a Santa Úrsula en la que només van poder carregar un pilar de cinc, van motivar un canvi de cap de colla.
La Vella, doncs, es va refermar com a dominadora del panorama casteller.

1986 XI CONCURS DE CASTELLS DE TARRAGONA

L’any 1985 va esdevenir com un petit sotrac en el món casteller ja que van cimentar les bases de la nova elit castellera; ja que els Castellers de Vilafranca s’anaven posicionant com una alternativa al domini vallenc, sobretot després d’aixecar el 5d8 per Sant Fèlix; tot i que la Vella va tornar amb l’exclusivitat dels Castells de nou. I la colla Jove de Valls estava en plena redirecció.
Amb aquest panorama s’inicia el concurs de 1986 que va donar com a resultat una fita totalment històrica, no pel que fa als guanyadors del concurs, ja que va tornar a guanyar la colla Vella dels Xiquets de Valls, sinó perquè el monopoli de Castells de nou per part de la Vella va caure contra tot pronòstic, i la colla Jove dels Xiquets de Valls van aconseguir aixecar un 4d9 folrat, la qual cosa, però, no van ser suficient per guanyar el concurs ja que la Vella va respondre amb un 3d9 amb folre que tornar a posar les coses al seu lloc.
Dins d’aquesta lluita ja trobem la ja cada vegada més habitual colla dels Castellers de Vilafranca que van acabar en tercera posició com a castell més destacable un 4d8.
Les colles dels Xiquets i la Jove de Tarragona van finalitzar en quarta i cinquena posició respectivament.
Hem de destacar que l’any 1986 va finalitzar amb la millor actuació del segle per part de les colles jove vallenca a Santa Úrsula amb un 3d9 folrat, un 5d8 per tancar l’exhibició amb un 4d9; aquest va esdevenir com el segon gran sotrac en el món casteller, ja que l’hegemonia de la colla Vella de Valls va quedar totalment dilapidada.

1988 XII CONCURS DE CASTELLS DE TARRAGONA

La temporada castellera de 1988 s’obria amb tres colles al màxim nivell, les vallenques que continuaven la seva lluita sense cuartell pera aconseguir la supremacia del món casteller i els tercers en la discòrdia eren els castellers de Vilafranca que es van convertir en la tercera colla capaços de aixecar un castell de nou, concretament un 4d9 amb folre a la diada de Tots Sants de 1987.
No hem d’oblidar tampoc que poc a poc anaven sorgint altres colles potents amb Castells de vuit com són els Minyons i els Castellers de Terrassa.
Els preàmbuls al concurs donaven un panorama desalentador per la colla Vella dels Xiquets de Valls, ja que les seves dues rivals en els Castells de nou , vilafranquins i joves vallencs, ja havien aconseguit aixecar un castell de nou durant la temporada.
Aquest fet va donar al concurs un ambient d’igualtat, donant com a guanyador a la colla Jove dels Xiquets de Valls ja que la Vella de Valls no va poder amb el repte proclamar-se un altre cop campiona tot i va intentar sense èxit un 3d9 folrat.
Lògicament davant aquest fet, la lluita entre els vilafranquins i la jove es va resultar esfereïdora ja que totes dues van aixecar un 3d9 folrat, un 3d8 folrat i finalment en l’intent del 4d9 va sortir triomfant com ja hem dit la Colla Jove dels Xiquets de Valls.
La quarta posició del concurs era un altre cop pels Xiquets de Tarragona, seguida dels sorprenents Xicots de Vilafranca que van aconseguir carregar un pilar de sis .
Com a curiositat direm que els Nens del Vendrell van ocupar la seva pitjor posició en el concurs casteller fins al moment acabant en desè lloc.
I que els Minyons de Terrassa tot i que no van participar en el concurs, al final de temporada van aconseguir el 3d9 folrat, amb la qual cosa es convertia en la quarta colla que aconseguia fer Castells de nou.

1990 XIII CONCURS DE CASTELLS DE TARRAGONA

Durant l’últim lustre vam passar d’una única colla capaç de fer Castells de nou a quatre, tot això va significar el fi del domini de la Vella de Valls i ascensió com a colla predominant la Jove de Valls. I juntament amb elles al grup capdavanter els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa.
La temporada estava sent d’alts i baixos per part de la Jove i un manteniment del nivell de la Vella, no oblidem els castellers de Vilafranca que estaven enfoscats en aconseguir aixecar la torre de nou (fet que no van aconseguir fins Sant Fèlix) oblidant-se dels altres Castells.
L’alternativa durant aquest temporada semblava ésser la Colla Jove de Tarragona que va descarregar un 3d8 i el 2d8 amb folre, presentant d’aquesta manera com la quarta alternativa al concurs (no oblidem que els Minyons de Terrassa no participaven al concurs de Tarragona)
Tot i els dubtes generats durant la temporada per part de la Colla Jove dels Xiquets van acabar guanyant el concurs de Tarragona, descarregant just quan tocava un 3d9 (el primer de l’any) , i un 4d9 carregat; Castells suficients per alçar-se amb la victòria.
La colla Vella només va aconseguir aixecar un castell de nou, el 4d9 , pel que es va haver de conformar amb la segona plaça , millorant així l’actuació del concurs anterior.
Pel que fa als Castellers de Vilafranca que no van aconseguir fer cap castell de nou, es van haver de conformar amb la tercera posició; i ocupant la quarta plaça tal i com havia anat la temporada va ser per la Colla Jove de Tarragona.
Com a curiositat hem de dir que  aquest concurs va ser el de menys participació des del 1973 a només dotze colles.

1992 XIV CONCURS DE CASTELLS DE TARRAGONA

Durant aquest any amb el nou concurs de Castells es va produir un fet en que les grans dominadores dels últims anys, les colles vallenques, baixen una mica el nivell, aquest fet es aprofitat pels Castellers de Vilafranca que cada cop més es van trobant en un nivell cada vegada millor.
Primer comentarem que la Colla Vella pateix una baixada de qualitat en els seus Castells progressivament durant aquest any fins al punt que no pot arribar a carregar cap castell superior al 3d8.
Així, la colla Jove de Valls anava totalment oposada a la trajectòria del seu etern rival, ja que van aconseguir el castell de nou més matiner des de 1987 amb un 3d9 folrat.
Per la seva banda com ja hem dit abans els vilafranquins no es quedaven enrere i van carregar a San Fèlix un 4d9 folrat, sent aquest el tercer de la seva història desde 1990, convertint als Castellers de Vilafranca en la colla que més vegades havia aixecat aquest castell.
Així doncs, els pronòstics donaven com a possibles guanyadors del certamen la Colla Jove de Valls o els Castellers de Vilafranca, i la Vella semblava que es barallaria per la tercera plaça i la Jove de Tarragona per la quarta.
Arribat aquest moment, el concurs va passar a la història per varis motius:
Primer de tot, degut al jurat que va donar més puntuació a les bases a un 4d9 descarregat que a un 3d9 carregat; la qual cosa no tenia gaire sentit degut a la major dificultat del segon castell. Per sort, no va haver-hi cap problema al concurs tant i com es va desenvolupar.
El segon motiu pel fet que aquest concurs va passar a la història va ser per la consecució de la primera posició per part de la colla Jove de Valls el 3d9-4d9 folrats i el 5d8 tots descarregats. Aquesta fita va ser memorable ja que era la primera vegada en tot el segle que es feia.
Els grans derrotats del concurs van ser precisament l’alternativa als vallencs, els vilafranquins, que van finalitzar en la quarta posició contra tot pronòstic, degut a que només van poder carregar un 2d8 folrat. Aquest fet que el va aprofitar la colla Vella per finalitzar en segona posició amb un 4d9 folrat (el primer de la temporada).
La  Jove de Tarragona va enfilar-se fins la tercera posició degut a la desfeta vilafranquina, i va carregar un 2d8 i un 3d8 folrats.
Com a curiositat citem que aquest concurs va batre el record de participació amb vint colles i la lamentable actuació dels Nens del Vendrell que van finalitzar en última posició sense ser capaços d’aixecar cap castell.

1994 XV CONCURS DE CASTELLS DE TARRAGONA

Paradògicament al sentit d’un concurs on han participar els millors, la millor colla del moment Els Minyons de Terrassa no van participar una vegada més al Concurs de Tarragona.
I dic la millor colla del moment degut a que l’any anterior havien aconseguit la fita que mai ningú havia aconseguit el 2d9 amb folre i manilles, castell inèdit fins al moment i que els Castellers de Vilafranca havien intentat en múltiples ocasions.
I només pel fet d’aixecar aquest castell, sinó que els Minyons també van aconseguir igualar la millor actuació del segle XX, i van tornar a carregar un altre cop el 2d9 a les festes de la Mercè.
Per tant podem dir que el món casteller va entrar en una nova dimensió, ja que una vegada més les barreres s’anaven superant.
El concurs era una prova de foc per la colles castelleres ja que no podien perdre l’embranzida que els Minyons de Terrassa havien engegat.
La Colla Jove de Tarragona se situava com la gran favorita degut als resultats de l’any fins al moment; per davant de les tres colles tradicionals: les vallenques i els vilafranquins.
Però la vitola de favorits a la Colla Jove de Tarragona i la inexperiència de les grans fites van fer que finalment fossin els derrotats en mans de la Colla Vella de Valls que van guanyar el concurs. En tercer lloc va situar-se la Colla Jove dels Xiquets de Valls que al no poder aixecar el 4d9 com els seus veïns els va deixar sense opcions de victòria.
El concurs va ser molt emocionant ja que les colles de Valls van intentar sense èxit el 2d9  amb folre i manilles, que no oblidem era exclusivitat dels Minyons de Terrassa.

1996 XVI   CONCURS DE CASTELLS DE TARRAGONA

El 6 d’octubre de 1996 es celebrà de manera habitual el concurs de Castells a Tarragona.
Aquest concurs va ser històric, degut a dos motius: Primerament perquè trencava la sequera vilafranquina als concursos després de 24 anys, i segon, i més important, degut a la gran actuació dels Castellers de Vilafranca, que van igualar la millor actuació castellera que estava en possessió de la Vella de Valls des de 1994. Durant aquesta actuació van aixecar un 3 de 9 i 4 de 9 folrats, a més d’un 2 de 9 amb folre i manilles.
Era previsible tal i com anava la temporada, que sortissin victoriosos els vilafranquins, però la Vella de Valls, no va deixar el seu braç a tòrcer, i va aguantar fins l’última ronda en que intentaren sense èxit un 5 de 9 amb folre, construcció que hagués donat la victòria vallenca, i que a més, era inèdita en tot el segle XX.
A destacar també, l’actuació de la Jove de Valls, que va finalitzar en tercera posició amb un intent, també inèdit durant el segle XX, d’un 2 de 8 net que va fer llenya.
En quarta posició apareixen els Xiquets de Reus que van aconseguiren la seva millor actuació històrica amb un: 2 de 8 folrat, un 3 de 8 i un 4 de 8 i un 3 de 9 folrat, aquest últim significà el primer castell de nou de la seva història.
Hem de destacar també durant aquest concurs l’actuació dels Nens del Vendrell que van carregar un 4 de 8 (no carregat des de 1986); i també, el 3 de 7 aixecat per sota que van aconseguir els Xiquets del Serrallo de Tarragona; un actuació més que discutible, és el cas, de la Jove de Tarragona que van tenir una actuació molt discreta, lluny dels objectius fixats.

1998    XVII CONCURS DE CASTELLS DE TARRAGONA

El XVII Concurs de castells de Tarragona es celebrà el 4 d’octubre de 1998, a la ja habitual plaça de Braus de Tarragona
Aquest concurs va ser un dels concursos més ajustats de la història, i que va caure per segona vegada consecutiva a favor dels Castellers de Vilafranca, enfront un escàs marge  d’avantatge sobre la Vella de Valls.
Ambdues colles realitzaren una idèntica actuació: un 4 d 9 folrat amb agulla, un pilar de 8 amb folre i manilles i un 5 de 9 folrat.
Tot i que el 4 de 9 la vella de Valls només el varen carregar, però com a contrapartida els camises verds només van aconseguir carregar el 5 de 9 folrat, mentre que la colla degana si el descarregaria. Per tant, amb aquestes situacions inverses, la diferencia esdevingué molt minsa, només 20 punts d’avantatge pels vilafranquins.
Cal destacar que Colla Vella de Valls carregà per primera vegada a la seva història el 4 de 4 de 9 folrat amb agulla, castell que els vilafranquins ja tenien dominat des de l’any 1996. A més a més la Vella, també carregà per primera vegada en el segle XX el pilar de 8 amb folre i manilles, que els Castellers de Vilafranca ja havien carregat l’any 1995.
Per tant estem parlant, d’una millora per part de la Colla vella de Valls, molt important, ja que es va posar a l’alçada de la millor colla castellera del moment, els Castellers de Vilafranca. No oblidem tampoc que els Castellers de Vilafranca van carregar per primera vegada a la història dels concursos de castells un 2 de 9 amb folre i manilles, que significà el primer castell de gamma extra que es carregava en un concurs, però que no va contabilitzar, ja que no va ser un dels tres millors castells que varen puntuar en la classificació final.
En tercera posició es classificà una de les colles locals, la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, que varen aconseguir carregar dos castells de nou: un  3 de 9 i un 4 de 9 folrats els dos, que no van resultar suficients per lluitar la victòria als vilafranquins i vallencs.
Cal destacar que en aquest concurs els Xiquets de Tarragona es van convertir en colla de nou, ja que van carregar per primera vegada a la seva història i després de cinc intents un 3 de 9 folrat.

2000 XVIII CONCURS DE CASTELLS DE TARRAGONA

El XVIII Concurs de Castells de Tarragona, es celebrà el dia 8 d’octubre de 2000, i tots els condicionants, feien preveure un Concurs formidable, degut els precedents anteriors. En aquest concurs hi participaren 18 colles castelleres.
Els Castellers de Vilafranca, tot i haver bastit l’agullat de 9 i haver carregat (per segona vegada) el 2 de 8, van haver de sucumbir davant l’impressionant 3 de 10 amb folre i manilles que va carregar la Colla Vella dels Xiquets de Valls al primer intent. Tarragona es convertia en la tercera plaça que veia el gegant de 10 pisos. Van completar la seva millor actuació fins el moment amb el 5 de 9 amb folre, la torre de 9 amb folre i manilles i el gran espadat de 8 (només carregat). Inclús van fer un intent de 2 de 8 que se’ls hi va caure. Aquest èxit els va animar a portar el castell a la seva estimada plaça del Blat, a Santa Úrsula, que es va quedar en un simple intent. Així doncs, la Colla Vella dels Xiquets de Valls es proclamà guanyadora del concurs gràcies al colossal 3 de 10 amb folre i manilles que carregaren in-extremis a la segona ronda, que forçà els Castellers de Vilafranca a seguir una estratègia arriscada que en no reeixir els portà a la tercera posició darrera la Colla Joves Xiquets de Valls, cosa que produí l'inusual espectacle de veure bona part dels afeccionats vallencs animant les dues colles de la ciutat a la vegada.

2002  XIX CONCURS DE CASTELLS DE TARRAGONA

El XIX Concurs de castells de Tarragona es celebrà el 6 d’octubre de 2002. I aquesta vegada si, els Castellers de Vilafranca es proclamaren guanyadors del concurs gràcies a un actuació molt completa, amb el 4 de 9 amb folre i l’agulla i el 5 de 9 amb folre descarregats i el 3 de 10 amb folre i manilles. Circumstància la qual, va fer anà a remolc a la Vella durant tot el concurs (tal i com va succeï dos anys abans, just a l’inrevés), que va descarregar el 5 de 9 amb folre, i a la desesperada van intentar primer la torre de 8, que va fer llenya i després, per primera vegada a la història, l’inèdit 2 de 9 amb folre (sense manilles). No va ser suficient i els vallencs van fracassar i varen haver de conformar-se amb la segona posició. La notícia esclatava quan els Capgrossos de Mataró avançava a la Colla Joves i es feien amb la tercera posició. Per fer-ho van haver de descarregar el 2 de 8 amb folre, el 5 de 8, i per primera vegada, el 3 de 9 amb folre.

2004   XX CONCURS DE CASTELLS DE TARRAGONA

El XX Concurs de castells de Tarragona es celebrà el 3 d’octubre de 2004.
Tal i com succeï l’edició anterior els Castellers de Vilafranca es varen proclamar del concurs gràcies, especialment, a la torre de vuit neta que van carregar (ja que segons les puntuacions d’aquest any era el castell més valorat). La seva participació es completà amb un 4 de 9 folrat amb agulla, un pilar de vuit amb folre i manilles. La colla degana va equilibrar forces amb els vilafranquins carregant un 4 de 9 folrat amb agulla, un 5 de 9 folrat i reeixint amb el 2 de 8 net sense èxit i en l'intent desesperat del 3 de 9 net, intents que no van servir per res, ja que van finalitzar en segona posició. La Jove de Valls i els Capgrossos de Mataró tornaven a realitzar un frec a frec molt emocionant per la tercera posició que acabaria en empat. Els de Mataró van aconseguir descarregar per segon cop el 4 de 9 amb folre, després d’aconseguir-ho per primera vegada a la diada de Les Santes, al mes de juliol: segona tripleta completada de la colla.

2006   XXI CONCURS DE CASTELLS DE TARRAGONA

L’1 d’octubre de 2006 es celebrà el XXI Concurs de castells de Tarragona.
Els castellers de Vilafranca, varen tornar a demostrar que eren els dominadors dels panorama casteller guanyant el concurs descarregant el 4 de 9 folrat amb agulla, el 5 de 9 amb folre, castells els quals només van aconseguir carregar la Vella de Valls;  i finalment tancaven l’actuació carregant la torre de vuit neta.
La Vella va reaccionar sense èxit amb un intent de 3 de 9 amb folre, per intentar guanyar el concurs però no va ésser possible.
Pel que va aquesta vegada els Capgrossos de Mataró es varen conformar amb una cinquena posició empatats ex a quo amb la Jove dels Xiquets de Tarragona, ja que no van poder carregar cap castell de nou pisos, fet que si va aconseguir la Jove de Valls que va descarregar el 3 de 9 folrat i el 4 de 9 folrat; circumstància que els hi varen servir per aconseguir la tercera posició del concurs just per davant dels Xiquets de Tarragona, que només van aconseguir estructures de vuit pisos amb un 2 de 8 folrat, un 3 de 8 i carregar un 4 de 8 amb agulla.
Com a curiositat hem de dir que aquesta va ser la primera edició del concurs en què es va fer servir el casc, que van dur els acotxadors i enxanetes de la majoria de les 18 colles participants.

2008  XXII CONCURS DE CASTELLS DE TARRAGONA

El XXII Concurs de castells de Tarragona celebrat el 5 d’octubre, van donar com a guanyadors per quarta vegada consecutiva Els Castellers de Vilafranca. El segon lloc va ser per a la Colla Vella dels Xiquets de Valls, i el tercer per la Jove de Valls.
La crònica donava com a favorits els Castellers de Vilafranca, igualant segona millor actuació de la història fins a la data, ja que, la primera l'havien fet ells mateixos el 2005. A la tercera ronda d'aquesta colla es va produir una certa polèmica a la plaça pels dubtes de si  el 2 de 8 net havia estat carregat o no, i pel retard del jurat en decidir-ho i en passar el vídeo de la torre per les pantalles de la plaça. Finalment però, es va confirmar que sí que s'havia carregat
El concurs va veure també com els Castellers de Sants es convertien en colla de nou carregant un 3 de 9.
La novetat més remarcable d'aquesta edició va ser la remodelació de la plaça de braus de Tarragona, que va fer que el concurs se celebrés parcialment sota cobert, convertint-se en el Tarraco Arena.
A més d’un canvis reglamentaris buscant reduir la durada del concurs, traduint-lo amb l canvi norma que va passar a permetre desmuntar els peus d'un castell només una vegada (fins a l'edició anterior es podia desmuntar dos cops). Com a conseqüència es va perdre  una ronda d’alguna colla que havia desmuntat ja dues vegades.

2010 XXIII CONCURS DE CASTELLS DE TARRAGONA

L’últim concurs de Castells celebrat fins a dia d’avui, es va celebrar el 3 d’octubre de 2010; el XXIIIè Concurs de castells de Tarragona es va celebrar al remodelat Tarraco Arena.
Aquest concurs es va convertir en el millor aparador possible dels castellers al món, ja que un mes i escacs després es proclamarien els Castells, com Patrimoni Immaterial de l’ Humanitat per part de l’ UNESCO. A més a més, aquest concurs també es molt important ja que els Castellers de Vilafranca van guanyar el concurs per cinquena vegada consecutiva, convertint-se en la primera colla en aconseguir-ho. Acumulant un total de vuit, igualant d’aquesta manera el total de concursos que ha guanyat la cola Vella dels Xiquets de Valls.
En aquest concurs hi van participar 14 colles: les 4 amfitriones tarragonines més les 10 millors colles de la temporada que van acceptar la invitació dels organitzadors. No oblidem pas, que els Minyons de Terrassa (segona colla del panorama casteller actual) declinà com sempre l’ invitació.
Els Castellers de Vilafranca van començar la seva actuació amb un 4 de 9 amb folre i agulla, seguit d’un pilar carregat de vuit amb folre i agulla i acabant amb un 5 de 9 folrat. Aquests castells van ser suficients per guanyar per cinquena vegada consecutiva, com ja hem comentat; no oblidem pas, que va haver-hi un intent d’un 2 de 8 net que no el van poder carregar.
Per la seva banda, les colles vallenques lluitaren per la segona posició, que va caure a favor de la Jove de Valls amb un 3 de 9 folre, un 4 de 9 amb folre i carregant un 5 de 9 folrat. En canvi, la vella de Valls, amb una actuació idèntica, no va aconseguir carregar un 2 de 9 amb folre i manilles que li hagués valgut per alçar-se amb la medalla d’argent. Fet històric, ja que des de 1992, la colla Jove de Valls no quedava per davant de la Vella en el Concurs de Castells de Tarragona.
La colla Jove dels Xiquets de Tarragona es varen confirmar com la revelació del concurs, finalitzant en quarta posició, per   aconseguir-ho va aixecar la tripleta màgica; un 3 de 9 amb folre, un 4 de 9 amb folre i un 5 de8.

CONCURS DE CASTELLS DE TORREDEMBARRA    (   CONCUR7   )

Per situar-nos, hem de comentar que l’any 1997, el panorama casteller contava amb un quarantena de colles, tantes colles, que en el supòsit que es donés, no hi podrien participar totes al Concurs de Castells de Tarragona. Davant aquest fet, els Nois de la Torre van engegar una iniciativa amb el patrocini de l’Ajuntament de Torredembarra, per organitzar un concurs de castells que es celebrà el mes d’octubre els anys senars (per no coincidir amb el de Tarragona) a la vila de Torredembarra. 
El concurs aglutinaria a les colles de set pisos, per tant no podien participar colles que aconseguiren un castell superior al 4 de 8 entre gener i juliol de l’any del present concurs.
L’iniciativa va ser un èxit extraordinari i fins a dia d’avui, que es celebrarà, ja la vuitena edició que presentarà a quinze colles castelleres, i que anà augmentant edició rere edició els seus participants.
Aixì nasqué l’anomenat Concur7; celebrat en honor de Santa Rosalia, patrona de la vila de Torredembarra, a la plaça del Castell.
Durant la primera edició celebrada l’any 1997va esdevenir victoriosa, la Colla Nova del Vendrell, gràcies a un 5 de 7, un 3 de 7 i un 4 de 7, ambos amb l’agulla.
Quedant en tercera posició els amfitrions del certamen.
L’any 1999 es va celebrar la segona edició del Concur7, que va donar com a guanyadora a la colla dels Castellers de Lleida, aconseguit el seu primer 2 de 7.
La tercera edició celebrada l’any 2001 va repetir guanyador amb els Casteller de Lleida un altre cop al capdavant.
Malauradament el IV Concurs7 que s’havia de celebrar l’ any 2003, va ser suspès per la pluja.
La Cinquena edició de l’any 2005 va donar com a guanyadors als Minyons de l’Arboç, trencant l’hegemonia dels Castellers de Lleida; gràcies a un 4 de 7 amb agulla i carregant un 5 de7. La segona posició se l’endu els Vailets de Ripollet seguits dels Castellers de Badalona.
La sisena edició de 2007, per no perdre el costum, els Minyons de l’Arboç aconseguiren el doblet, revalidant el títol de l’anterior edició, gràcies al 3 de 7 i el 5 de 7 , a més, de carregar un 4 de 7 amb agulla. El podi el completaren els Castellers del Poble Sec, seguits dels amfitrions empatats a punts amb la colla Jove de l’Hospitalet.
Durant l’última edició celebrada l’any 2009 (la setena), els Minyons de l’Arboç aconseguiren el triplet, això si de manera ex aequo, amb els Castellers de Badalona, ja que van aconseguir exactament la mateixa actuació: un 5 de 7, 4 de 7 amb agulla i un 3 de 7 amb agulla. El bronze va ser, aquesta vegada, pels Castellers de Cerdanyola.
A destacar també que aquesta diada deixà el primer 4 de7 amb agulla descarregat pels Castellers del Poble Sec, això com, el primer 3 de 7 amb agulla descarregat pels Nois de la Torre ,a més de les dues colles vencedores del Concur7.
La vuitena edició del Concur7, té prevista la seva celebració el 2 d’octubre de 2011 a partir de les 11:30 a la plaça del Castell de Torredembarra, on es donaran cita una quinzena de colles castelleres de categoria set.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada